Een anchor tekst is het woord of de zin die een link bevat naar een andere pagina. Deze woorden geven ook gelijk aan welke informatie te vinden is op de pagina waar je naartoe gelinkt wordt. Het is dus van belang dat de anchor tekst overeenkomt met de informatie op de landingspagina. Een anchor tekst, ofwel een ankertekst, wordt veel gebruikt op websites, maar kan ook goed werken in een nieuwsbrief of een pdf-bestand.

In de volgende zin is een voorbeeld gegeven: Neem gerust contact met ons op. In deze zin is het woord ‘contact’ de anchor tekst. Deze hyperlink zal dus linken naar een pagina waarop contactgegevens of een contactformulier te vinden is. Het gebruik van een anchor tekst is dus een handige manier om lezers gemakkelijk door te verwijzen!

Waarvoor is een anchor tekst belangrijk?

Op het moment dat je de ankertekst goed gebruikt, rankt Google jouw website sneller hoger in de zoekresultaten. Google vindt de anchor tekst namelijk erg belangrijk. Als je dus aan de juiste woorden de link koppelt, is de kans groot dat je hoger in de zoekresultaten komt te staan. Dit zorgt er weer voor dat jouw website sneller gevonden wordt!

Hoe kun jij een anchor tekst inzetten?

Anchor teksten zijn dus erg belangrijk om jouw website goed te laten ranken in de Google resultaten. Maar hoe gebruik je anchor teksten nou op de juiste manier? Het is ten eerste belangrijk dat je de teksten goed varieert en overoptimalisatie ontwijkt. Zo zijn er verschillende soorten anchor teksten:

  • exact match anchor tekst: hierbij zijn de anchor tekst en de zoekterm van je pagina overeenkomend.
  • branded anchor teksten: hierbij gebruik je de bedrijfsnaam als link.
  • generieke anchors: dit zijn anchor teksten die een generieke call to action bevatten.
  • zoekterm + brand anchor: dit is een anchor tekst waarbij je een combinatie gebruikt van je bedrijfsnaam en de specifieke zoekterm.
  • partial-match en LSI anchor: hierbij bevat een gedeelte van de ankertekst het specifieke zoekwoord.
  • naakte link anchors: dit is gewoon de daadwerkelijke URL van de pagina.

Het is het beste om een variatie te gebruiken van deze soorten. De branded anchor werkt over het algemeen het beste en wordt dan ook vaak het meest gebruikt. Ontdek wat voor jouw website het beste werkt!

Meer weten?

Wilt u meer weten over een anchor tekst en hoe je dit precies moet inzetten? Twijfel niet en neem vrijblijvend contact met ons op. Leadit werkt dagelijks met dit soort onderwerpen en teksten. Wij geven jou graag advies en helpen je graag!