Een sitemap is een schematisch overzicht waarin de links naar alle pagina’s van de website staan. Je kunt de sitemap eigenlijk zien als een soort inhoudsopgave: het vertelt welke pagina’s er allemaal te vinden zijn. De sitemap is vaak een aparte bestand op de website en kan gevonden worden door /sitemap.xml aan de URL toe te voegen.

Verschil tussen sitemap xml en sitemap html

Wanneer je het over een sitemap hebt, dan gaat het waarschijnlijk over de sitemap xml. Er bestaat echter ook een andere versie: de sitemap html. Het verschil tussen beide vormen zit hem in de gebruiker. De sitemap xml wordt gebruikt door de zoekmachines, terwijl de sitemap html vaak gebruikt wordt voor de bezoekers op je website. Ook zien de verschillende sitemaps er anders uit: de sitemap xml is heel saai en is helemaal niet opgemaakt. De sitemaps in html zien er meestal uit zoals iedere andere pagina op de website en moet de gebruiker makkelijker laten navigeren.

Heb ik dan beide versies van de sitemap nodig? Nee. Het belangrijkste van een sitemap is dat alle pagina’s goed te vinden zijn voor de zoekmachines. Dit is dan ook de reden dat de XML-sitemap het meeste gebruikt wordt en het meest belangrijk is.

Waarom heb je een sitemap nodig?

Misschien vraag je jezelf af: waarom heb ik een sitemap nodig? Nou, de belangrijkste reden is om het de zoekmachines makkelijker te maken. Zoekmachines als Google indexeren de pagina’s op de website op basis van de sitemap. Als jij een sitemap op je website hebt, dan help jij de zoekmachines als het ware. De zoekmachines weten dan beter welke pagina’s jij op je website hebt en deze zullen dus ook sneller in de SERP vertoond worden. Kortom: een sitemap helpt dus om jouw pagina’s beter vindbaar te laten zijn.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de sitemap of heb je hulp nodig bij het opstellen ervan? Neem dan contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag met een sitemap voor jouw website, zodat de pagina’s op jouw website beter vindbaar zullen zijn.