Een sitestructuur, ook menustructuur genoemd, is een overzicht van het menu van een website en laat zien welke pagina’s er allemaal op de website te vinden zijn. Op een sitestructuur staan niet alleen de menupagina’s vermeld, maar ook alle landingspagina’s die de website heeft. Het is belangrijk om een goede sitestructuur te hebben voor de gebruiker van de website, maar ook voor de zoekmachines.

Waarom is een goede sitestructuur belangrijk?

Zoals we eerder al zeiden: een goede sitestructuur is belangrijk voor zoekmachines en websitebezoekers, maar waarom eigenlijk? Nou, met name om het de bezoekers van je website en zoekmachines makkelijker te maken. Als websitebezoekers makkelijk kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn, is de kans groter dat ze iets zullen bestellen of aanvragen. Is het niet makkelijk te vinden, dan zullen ze waarschijnlijk afhaken en jouw website verlaten. Voor zoekmachines is een sitestructuur belangrijk omdat ze vaak kijken naar de zoekwoorden die in de sitestructuur terugkomen. Hierdoor krijgen ze een duidelijker overzicht van wat er allemaal op de website te vinden is, wat ze zullen belonen met een betere vindbaarheid.

Een belangrijk advies hierbij is wel om altijd het gemak van de websitebezoeker voor te laten gaan. De bezoekers van je website zijn tenslotte de mensen waarvan je wilt dat ze een aankoop doen, dus dan is het verstandig om hun belangen voorop te zetten.

Een goede sitestructuur maken

De basis om een goede sitestructuur te maken is een¬†zoekwoordanalyse. Met zo’n analyse onderzoek je op welke zoektermen het meeste gezocht wordt en deze gebruiken bij het maken van de sitestructuur. Belangrijke vragen die je jezelf moet stellen bij het maken van een sitestructuur zijn:

  • Wat zijn belangrijke pagina’s op mijn website?
  • Kunnen de bezoekers makkelijk een aanvraag of aankoop doen of contact opnemen?
  • Hoe zouden bezoekers op mijn website op zoek gaan naar producten of informatie?

Zoals je uit bovenstaande vragen al wel kunt opmaken, is het belangrijk om je te verplaatsen in het hoofd van een bezoeker. Als bezoekers van jouw website makkelijk informatie of producten kunnen bestellen of aanvragen, dan heb je het doel van een sitestructuur bereikt.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig bij het maken van een sitestructuur? Neem dan gerust contact met ons op. Onze specialisten hebben hier veel ervaring in en geven je graag persoonlijk advies!