Een snippet is een klein stukje tekst dat wordt getoond als er een zoekopdracht is gedaan in de zoekmachine. Als er gezocht wordt in bijvoorbeeld Google gaat de zoeker af op de informatie die wordt getoond in de zoekresultaten: de snippet. Dit is het eerste selectiemoment van de zoeker en daarmee ook de eerste indruk die de zoeker van jouw website krijgt. Je wilt dus dat de snippet er zo aansprekend mogelijk uitziet, zodat de zoekers doorklikken naar jouw website.

Onderdelen van een snippet

Zoals je in het voorbeeld hierboven kunt zien, bestaat de snippet uit een aantal onderdelen. We zetten voor je op een rijtje welke onderdelen dat zijn:

  1. De bovenste regel is de meta title, ook wel de paginatitel genoemd. Deze paginatitel moet in een paar woorden duidelijk maken waar de pagina of website over gaat. Het advies is om deze titel niet langer te maken dan 60 karakters (inclusief spaties), omdat de rest anders niet wordt vertoond in de zoekresultaten.
  2. In het groen staat vervolgens de URL aangegeven van de pagina waar je naartoe gaat, als je op de snippet klikt. Het is verstandig om een duidelijke structuur in de URL aan te brengen, zodat het overzichtelijker is voor de bezoeker.
  3. Het onderste gedeelte in het zwart is de meta description, ook wel de paginabeschrijving genoemd. Deze beschrijving moet de zoeker binnen zo’n 150 karakters vertellen wat er op de pagina te vinden is, en kan gezien worden als een soort pitch.

De snippet optimaliseren

Bij het optimaliseren van de snippet is het belangrijk om de paginatitel zo aansprekend mogelijk te maken, door de kort en duidelijk de inhoud van de pagina te beschrijven. Je kunt dit doen in de vorm van een vraag, waarmee je de interesse van de bezoeker wekt. Een goed aansluitende paginabeschrijving helpt daarin bij en moet de zoeker overtuigen om naar jouw website door te klikken.

Zoals eerder al genoemd, is het verstandig om je te houden aan het maximum aantal karakters voor de paginatitel en -beschrijving. Hiervoor hebben we een handige tool: de Tag Simulator. Hier kun je een titel en beschrijving invoeren en controleren of deze niet te lang zijn, waardoor ze automatisch worden ingekort en gedeeltelijk niet zichtbaar zijn in de resultatenpagina.

Meer informatie?

Wil je meer informatie over de snippet? Of kunnen we jou helpen om de snippet van jouw website te optimaliseren? Neem dan gerust contact met ons op. Onze medewerkers hebben veel ervaring in het maken van snippets en geven je graag persoonlijk advies!